Voegovergangen zijn belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat de werking in de aansluiting tussen het wegdek en een kunstwerk wordt opgevangen. Door temperatuurverschillen kan materiaal uitzetten of inkrimpen. Voegovergangen vangen dit verschijnsel op, waardoor bijvoorbeeld bij warmte bruggen geen hinder ondervinden bij het openen of sluiten van het brugdeel. Daarnaast moeten voegovergangen het verkeer dragen en de onderliggende constructie beschermen tegen lekkage door strooien.
Er bestaan twee soorten voegovergangen, namelijk harde voegovergangen (dit noemen we ook wel stalen rijroosters) en zachte voegovergangen (ook wel fluistervoegen genoemd). De fluistervoegen zorgen voor minder geluidsoverlast voor de omgeving, maar de harde voegovergangen gaan langer mee.
Omdat voegovergangen specialistische onderdelen zijn en moeten voldoen aan hoge eisen, controleren we de kwaliteit veelvuldig. Als we een voegovergang vervangen, doen we dat vaak ’s nachts om de overlast voor weggebruikers te beperken. Wanneer je schade aan het wegdek ziet (dat hoeft niet meteen een voegovergang te zijn), dan kun je dat, mits veilig, aan ons doorgeven.
Je kunt ons bellen op de Landelijke Informatielijn via 0800-8002 (gratis nummer), maar ook via de Twitterkanalen van @Rijkswaterstaat of @RWSverkeersinfo kun je schade doorgeven. Geef daarbij de informatie door die op het dichtstbijzijnde hectometerbordje staat, inclusief de eventuele letter. Geef ook door op welke rijstrook je de schade hebt gezien. Tel daarbij van links naar rechts. De linkerrijstrook is daarbij dus ‘rijstrook 1’.