Nieuws

Rode kruisen: nietvoorniX

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Er zijn verschillende redenen waarom rode kruisen genegeerd worden. Zo gebeurt het bewust om ander verkeer in te halen, bijvoorbeeld bij file. Er zijn ook mensen die het onbewust doen, doordat ze bijvoorbeeld afgeleid zijn door hun smartphone of hun voorganger volgen. Maar of het nou bewust of onbewust gebeurt, het is altijd gevaarlijk.

Om weggebruikers erop te blijven attenderen, hebben wij in 2019 de campagne #nietvoorniX gelanceerd en staan op bijna 40 plekken langs de weg borden met de tekst - Bij rood kruis: rijstrook DICHT.

Wanneer worden rode kruisen geplaatst?

We plaatsen rode kruisen vooral voor de veiligheid. Vaak bevinden zich objecten, zoals stilstaande voertuigen of voorwerpen, op de weg of er heel dicht langs. Als er minder dan een meter ruimte is tussen het object en het verkeer, dan sluiten we de rijstrook ernaast (ook) af. Als er niet gewerkt wordt, dan zetten we alleen een snelheidsverlaging in.

Rood kruis bij afslag

Er zijn soms situaties waarbij weggebruikers denken dat het negeren van een rood kruis is toegestaan. Bijvoorbeeld als de automobilist een ongeval is gepasseerd of het ongeval uit zicht is. Maar ook al lijkt er op het oog geen duidelijke reden voor een rood kruis boven de weg, ze staan er niet voor niets en negeren kan levensgevaarlijk zijn.

Het negeren van een rood kruis is dus nooit toegestaan, ook niet voor het nemen van een afrit. Het advies is doorrijden tot de volgende afrit en daar keren. De enige uitzondering op de regel is wanneer je een aanwijzing opvolgt van een weginspecteur of de politie.

Maatregelen tegen negeren rode kruisen

Negeren van rode kruisen is gevaarlijk en we nemen daarom verschillende maatregelen. Sinds 2015 hebben we weginspecteurs met zogenaamde BOA-status. Inmiddels zijn dat er bijna 100. Zij mogen onder andere voor het negeren van rode kruisen een proces verbaal uitschrijven.

De boete voor het negeren van een rood kruis is fors, minimaal 240 euro en valtonder het strafrecht. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Ook handhaaft de politie vaker bij wegwerkzaamheden.

Cijfers

Het aantal uitgeschreven processen-verbaal bij het negeren van een rood kruis is in 2020 met ruim 55% toegenomen ten opzichte van 2019. In dit artikel op Rijkswaterstaat.nl vind je meer cijfers en informatie. 

Luister het verhaal van weginspecteur Jan

Eerder dit jaar stond weginspecteur Jan bij een ongeval in Delft. Meerdere voertuigen negeerden het rode kruis en kwamen recht op hem af. Dit zorgde voor een levensgevaarlijke situatie. In deze podcast neemt Jan je mee naar de bewuste dag en wat hij toen deed.

NietvoorniX