De strooiactie was echter niet de eerste van het seizoen. Die vond plaats op 1 januari 2021. Daarbij heeft Rijkswaterstaat 2,9 miljoen kilo zout gestrooid op de rijkswegen. Met het oog op de veiligheid van de weggebruiker en de doorstroming van het verkeer, proberen we het ontstaan van gladheid door de winterse omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen. We strooien in principe preventief, dus voordat het glad is. Afgelopen nacht en vanmorgen hebben we ook extra strooiacties uitgevoerd.
Het bestrijden van ijzel is lastiger dan bijvoorbeeld van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.
Op onze strooikaart is te zien waar gestrooid is en hoeveel kilometer de strooiwagens hebben afgelegd. Rond 11.15 uur trok het KNMI code oranje in en gold voor grote delen van het land code geel.
Maar we zitten natuurlijk nog steeds in de winter, en daarom blijven we weggebruikers oproepen om voor vertrek de laatste weers- en verkeersinformatie te volgen om goed voorbereid op pad te gaan. En natuurlijk het rijgedrag indien nodig aan de omstandigheden aan te passen.