Als je veel op de weg zit kom je ze met enige regelmaat tegen: een omleiding vanwege een dichte weg of soms een lange file. Boven of naast de weg hangen borden met een alternatieve route en je ziet het bijvoorbeeld in je navigatiesysteem.
Via deze route kom je sneller op je bestemming aan. Maar hoe wordt zo’n omleiding bepaald en wie zet deze informatie op de borden? Wegverkeersleider Thierry Voets van Rijkswaterstaat legt het uit.
In deze podcast hoor je ook verkeersdeskundige Pieter van der Veen van Rijkswaterstaat. Hij vertelt onder meer waarom we niet over lokale wegen omleiden. Dat is volgens automobilisten namelijk vaak de kortste route. Ook adviseert Pieter om de omleiding van Rijkswaterstaat te volgen. Weten waarom? Je hoort het in deze podcast.
Deze podcast over omleidingen kun je hier beluisteren. De vorige aflevering gemist? Luister de podcast over gladheidsbestrijding hier.
In deze video van Studio Snelweg stapt Marlous de auto in. Ze rijdt naar Verkeerscentrum Nederland waar ze je een kijkje achter de schermen geeft. Dit centrum speelt namelijk een belangrijke rol bij omleidingen.
Foto links: Pieter van der Veen bij Verkeerscentrum Nederland. Rechts: Thierry Voets monitort het verkeer vanuit Verkeerscentrum Nederland.